Isoleren kun je leren!

This entry was posted by on Monday, 30 December, 2019 at

Ik had laatst een BBQ met mijn buren en toen kwam duurzaamheid ter sprake. Na afloop van de BBQ heb ik ze onderstaande gestuurd, wellicht dat het voor jullie ook inspiratie bevat waarmee je duurzamer kan wonen, je energierekening omlaag kan krijgen, je woning comfortabeler kan maken, lekker kan hobby-en, etc.

Ik woon in een appartement, op de 2e etage met buren rondom. Het pand is uit 1964, grotendeels dubbelglas en de spouwmuur is geisoleerd. Het had origineel een energielabel ‘F’, maar dit is vrij makkelijk naar ‘C’ te krijgen!

Eén van de drijvende krachten achter verduurzamen is, naast het “green fuzzy feeling” van beter met het milieu omgaan, dat je minder energie verbruikt. Nu heb ik daar de afgelopen jaren wat mee geëxperimenteerd, met als gevolgd dat het lekker warm was en de gasrekening aangenaam laag. En sommige dingen kostten ook nog eens nagenoeg niets…

Quick-fixes

Tochtstrips langs voordeur – de investering met het hoogste rendement. Er kwam bij mij wat tocht langs de voordeur dus heb ik rondom zo’n aluminium strip met rubber-dat-tegen-de-deur-gaat-als-hij-dicht-is gemonteerd. Weg tocht.

In mijn meterkast tochtte het omhoog langs de buizen, dus hier heb ik wat alabastine in gesmeerd. Bijkomend voordeel is dat ik nu ook de rooklucht van mijn onderbuurman niet meer binnen krijg (helaas nog wel via het balkon…)

Het enige enkel glas dat ik nog heb is de slaapkamer. Nu ben ik niet zo’n koukleum, maar hier lekt toch veel warmte weg (ik had ‘s winters wel eens ijs AAN DE BINNENKANT). Afijn, even 16 euro er tegenaan: http://www.eco-logisch.nl/Fix-o-moll-Venster-isolatiefolie—4,0-x-1,5-4602
Tesa heeft tegenwoordig een vergelijkbaar product voor dezelfde prijs, te vinden in iedere bouwmarkt.

Dit span je op het kozijn, waardoor een paar centimeter stilstaande lucht tussen raam en kamer ontstaat. Verbazingwekkend wat dat doet (en ik had nog voldoende over om ook bij mijn zusje een raam in de slaapkamer te doen). De gebruiksaanwijzing zegt dat het een jaar meegaat, maar met de föhn is het gewoon weer strak te krijgen voor nóg een paar winters. En in de zomer gewoon lekker laten zitten.

Radiatorfolie achter alle radiatoren – kaats de warmte die anders de muur ingaat weer naar binnen! Vaak lekt er veel warmte dwars door de muur heen achter de radiatoren, en dat is natuurlijk jammer. Je kan dure adviesbureaus inhuren die met een infrarood camera dit warmte verlies in beeld brengen. Je kan ook gewoon redeneren dat iedere radiator warmte de muur instraalt, en je dat dus liever je woning in kaatst. Voor de prijs van een beetje radiatorfolie hoef je het niet te laten! En als je je zorgen maakt over dat het er “lelijk uitziet”, maak de folie dan nét iets kleiner dan de radiator, dan zie je het niet eens.

Radiator-additief – ik had e.e.a. gelezen over een goedje dat je in je verwarmingssysteem kan kiepen, waardoor de warmtecapaciteit van het water in je verwarmingssysteem toeneemt (omdat water hier niet de beste vloeistof voor is, maar wel goedkoop, gebruikt men hier water voor). Voor 44 euro vind ik het stevig prijzig en kan niet zeggen of het werkt – ze claimen zelf 15% besparing op stookkosten: http://www.eco-logisch.nl/Ecosavers-Endotherm—Radiator-additief-6653

Iets meer werk (afgelopen jaren)

Beter isoleren door de panelen achter de radiatoren in keuken, slaapkamer en de “balkonkamer” voorzien van een extra laag isolatiemateriaal, afgewerkt met een houten plaat aan de binnenkant. Bij de beide balkons heb ik hetzelfde ook aan de buitenkant gedaan, afgewerkt met watervast verlijmd hardhout. Dit zijn houten kozijnen met glas in het bovenste deel en een plaat in het onderste deel. Oorspronkelijk met 0 isolatie dus!

Bovenlichtjes bij balkons, enkel glas vervangen door geisoleerde panelen met zo’n ventilatierooster dat dicht kan. Als het dicht is, dan lekt er ook geen warmte weg! En 10cm isolatiemateriaal is toch beter dan enkel glas…

Een paar jaar terug heb ik een HR ketel met thermostaat in laten bouwen en de moederhaard en electrische boiler er uit gemikt. Sowieso is een thermostaat zoooo fijn voor luie mensen 😉 nooit meer handmatig pielen met die irritante haard!

Waterzijdig inregelen van de verwarming – in mijn woning heb ik geen thermostaatknoppen op de radiatoren. Omdat het een appartement is en dus eigenlijk één grote ruimte, is het weinig zinvol de ene ruimte warmer te hebben dan de andere. Het waterzijdig inregelen houdt in dat je de door de ketel geproduceerde warmte zo efficient mogelijk over de radiatoren verdeelt, waardoor warmteafgifte aan de omgeving gemaximalisseerd wordt en de ketel optimaal zijn werk kan doen. Hierdoor zou je 10-20% op je gasverbruik kunnen besparen. Er zijn bedrijven die dit als dienst aanbieden, maar dit is ook prima zelf te doen – zie bijvoorbeeld https://www.cv-inregelen.nl/artikel/waterzijdig-inregelen.

Daarnaast nog wat andere experimentele foefjes maar daar ga ik jullie niet mee lastigvallen (beschikbaar op aanvraag ?)

Even ter vergelijking

2016
362m2 gas/jaar
990 kWh electriciteit/jaar

Ik betaalde het afgelopen jaar 60 Euro/maand en kreeg aan het einde van het jaar 229,- terug (dus gas en stroom komt dan op 41 euro/maand). Als je minder energie verbruikt betaal je niet alleen minder voor energie, maar ook minder belasting (zie ook mijn post over drinkwaterprijzen in Nederland).

Dus bij deze een uitdaging: komt iemand onder de 41 euro/maand voor gas+stroom?

Update 2019: over het afgelopen jaar heb ik het verbruik nóg verder omlaag gekregen, maar dat schrijf ik toe aan de bijzonder milde winters. Met de verhoogde energiebelasting op gas voor 2020 wordt het nóg interessanter om je verbruik omlaag te brengen!

Comments are closed.