Een regenton op je balkon

This entry was posted by on Sunday, 24 June, 2012 at

De regenton is een bekend fenomeen bij veel woonhuizen. Maar ook op een balkon in een appartementencomplex kan een regenton toegepast worden!

Waarom een regenton?

Er valt jaarlijks veel regen in Nederland. Al het water dat op je dak valt, gaat via de regenpijp het riool in. Dit terwijl het dak samen met de regenpijp fungeert als een geweldige trechter, die al het water samenbrengt op een makkelijk af te tappen punt!

Waarom zouden we regenwater op willen vangen?

  • Regenwater is gratis – dit in tegenstelling tot leidingwater. Voor iedere liter regenwater die u gebruikt bespaart u kosten. Nu kost leidingwater per liter bijzonder weinig (zie mijn eerdere post over de bezopen drinkwaterprijzen in Nederland) dus voordat de aanschaf van de regenton terugverdient is zijn we een paar jaar verder.
  • Regenwater bevat veel minder kalk kan leidingwater, en is daarom beter voor planten en het bijvullen van de vijver. Om mijn balkontuin vochtig te houden gieter ik nu regenwater in plaats van kraanwater. Hetzelfde geldt voor mijn kamerplanten.
  • Een regenton is een waterbuffer: mocht het waterleiding netwerk tijdelijk niet meer werken (zoals tijdens werkzaamheden of rampsituaties) dan heeft u altijd water op voorraad! Het is niet direct drinkbaar (eerst koken) maar prima bruikbaar voor bijvoorbeeld het doorspoelen van het toilet!
  • Het is beter voor het milieu – als we minder leidingwater gebruiken, dan hoeft er minder opgepompt en gezuiverd te worden. Dit kost veel energie, maar onttrekt ook water aan de grond waardoor verdroging op kan treden.

Jaarlijkse hoeveelheid neerslag – langjarig gemiddelde 1971-2000 (bron: KNMI)

Rekent u mee?

Mijn appartement heeft een oppervlak van ca. 70m2. Er zijn twee regenpijpen: een aan de westzijde en een aan de oostzijde. Beide regenpijpen lopen over de muur van inpandige balkons.

Per regenpijp is er dus ongeveer 35m2 aan dakoppervlak. Met een jaarlijkse neerslag van 800mm (zie neerslagkaart) komen we dan op 35m2 * 8dm = 28000dm3, oftwel achtentwintigduizend liter. Doorgaans zijn (vrijstaande) woonhuizen groter dus hebben ze een groter dakoppervlak waardoor er meer regenwater op te vangen is, maar 28000 liter per jaar is al meer dan ik nodig heb voor het watergeven van mijn plantjes!

Deze vierkante meters deel ik echter wel met mijn onder- en bovenburen! Mijn complex is 3 verdiepingen hoog en in het (verwaarloosbaar kleine) geval dat mijn bovenbuurman een regenton plaatst deel ik het oppervlak dus. De meeste regentonnen zijn doormiddel van een “vulautomaat” beveiligd tegen overstromen: als de ton vol zit stroomt het water gewoon verder door de regenpijp. Dit houdt dus in dat als de eventuele ton van mijn bovenbuurman vol zit, die van mij gevuld wordt.

100L regenton op het balkon

Mijn Balkonton

Het hiergebruikte model heeft een inhoud van 100L op een vloeroppervlak van 40×40 centimeter. Dit past op vrijwel elk balkon. Op een regenachtige dag is hij in 6 uur vol!

Het kraantje heeft een Gardena aansluiting (zodat er ook een tuinslang aan kan) en de ton is door te lussen: aan de overkant van de vulopening zit een opening waar een volgende ton aangekoppeld kan worden (via een los-verkochte slang) die gevuld wordt zodra de eerste vol zit.

Het is echter wel van groot belang dat de ton stabiel en rechtop staat! Daarnaast komt het ook vrij nauw hoe hoog hij staat ten opzichte van de vulautomaat: staat hij te hoog dan wordt hij nooit gevuld (water stroomt dan binnenin de vulautomaat over de rand, verder de pijp in) en staat hij te laag dan kan de ton overstromen.

Bedenk wel dat de meeste balkons gebouwd zijn op een paar personen en een paar stoeltjes, geen hectoliters water! Een ton van 100L zou dus zonder problemen moeten kunnen maar een grotere ton zou wel eens een probleem kunnen worden.

One Response to “Een regenton op je balkon”

  1. DOE MAAR STOER MET JE REGENTON!


Leave a Reply