De Economische Crisis Overleven

This entry was posted by on Tuesday, 12 June, 2012 at

In mijn vorige post beschreef ik dat de crisis geen ver-van-mijn-bed iets is. De vraag is nu, wat kan IK er aan doen? Enkele van mijn lezers zullen bekend zijn met mijn artikelen over noodpakketten en bug-out bags en bug-out voertuigen. Ik vond het verfrissend om eens een Nederlands artikel over dit onderwerp geschreven door Petra te lezen: 12 tips om deze crisis te overleven.

Ik zal de 12 tips hier kort samenvatten, en mijn mening geven.

 1. Betaal je schulden zoveel mogelijk af. – Schulden kosten geld. Geld wat je veel beter kan besteden dan het in de vorm van interest te laten “verdampen”. Vanuit dat punt gezien ben ik het hier helemaal mee eens. Aan de andere kant, een hypotheek van twee ton is na een stevige inflatie nog steeds twee ton. Uitgaande van inflatiecorrectie op je inkomen wordt het terugbetalen dus steeds makkelijker. De vraag is echter, heb je op dat moment nog werk? En wat gaat de rente doen? Gaat bijvoorbeeld de belastingaftrekbaarheid van de hypotheekrente op de schop? Dat laatste lijkt zeer waarschijnlijk. Simpel redenerend: hoe minder schulden je hebt, hoe minder impact al deze maatregelen en verschijnselen op je zullen hebben. Dus: hoe meer vrijheid je hebt. Het gaat uiteindelijk om financiele onafhankelijkheid.
 2. Zet de rente van je lening vast. – Begroten wordt zo een stuk makkelijker, en zeker als je het financieel moeilijker krijgt dan is het belangrijk je uitgavenpatroon goed in kaart te hebben. Dit geldt mijns inziens ook voor bijvoorbeeld gas en electriciteit – deze gaan alleen maar duurder worden.
 3. Koop tastbare dingen! – Een erg bekend fenomeen bij preppers. Voor noodscenarios (bugging in) maar ook op de lange termijn: als je financieel krap komt te zitten, dan heb je in elk geval alles op voorraad. Daar komt nog bij, als je je aanleert om altijd een buffer te hebben kun je dingen kopen als ze in de reclame zijn, wanneer ze aanzienlijk goedkoper kunnen zijn. Met name artikelen die lang goed blijven en die je zeker nodig hebt, denk aan tandenborstels of honing. Wil je nu iets doen en heb je niet veel geld? Leg dan een voorraad aan!
 4. Verdiep je in de aandelenmarkt – persoonlijk zie ik aandelenhandel als gokken, en dit moet je uitsluitend doen met geld wat je kan missen. Er is echter wel een tendens om inflatie-gevoelig geld om te wisselen voor waardevaster goud en zilver. Ook hierbij denk ik dat ik liever voedsel heb dan goud, dat kun je niet eten.
 5. Koop grond indien mogelijk. – als investering, maar ook om groente op te kunnen verbouwen. Op mijn prioriteitenlijst staat dit punt niet hoog. Het gaat om grote bedragen die je niet elders in kan zetten en het is een investering van de lange adem. Een andere optie is kijken of een van je vrienden grond heeft; samen een groentetuin runnen kan zeer lucratief zijn (en gezond!).
 6. Koop vreemde Valuta. – En dan? Dan devalueert die valuta. Zinvol met grote bedragen die je, net als de punten 4. en 5. waarschijnlijk beter zou kunnen besteden. Ik zie hier niet echt voordeel in.
 7. Koop zaden en planten. – Ik zou een stap verder gaan: begin nu al met het aanleggen van een moestuin of het groeien van voedsel op je balkon of in je tuin (of op het bij punt 4. genoemde stuk grond). Het is deze huisnijverheid die de bevolking na de val van Soviet Unie door de crisis hielp.
 8. Koop je fruit, groente en melk in je eigen streek – minder CO2 uitstoot voor transport, beter voor de lokale economie, en je weet waar het te vinden is als de supermarkt op een dag niet meer bevoorraad wordt. Vaak zijn aardappelen, eieren en honing zo bij de voordeur van (hobby)boeren te koop.
 9. Leg contact met je buren. – Een belangrijk punt. Zeker als de crisis escaleert en er schaarste optreedt is het handig om met je buren te kunnen samenwerken – denk aan het ruilen van levensmiddelen en gereedschappen of diensten – maar ook om bijvoorbeeld je buurt tegen plunderaars te kunnen verdedigen. Een hecht netwerk van mensen waar je op kan rekenen kan van onschatbare waarde zijn.
 10. Sluit je aan bij ruilhandel groepen. – de economie buiten het geld-gebasseerde systeem om. Dit overlapt voor een deel natuurlijk met je buren en kennissenkring.
 11. Zorg voor een noodpakket. – persoonlijk zou ik deze op 1. zetten. Een noodpakket is meer dan een EHBO-kit en een zaklampje – het is een volledig plan aan voorbereidingen en tools welke je helpen om welke sitautie dan ook het hoofd te bieden, niet alleen “de crisis” maar bijvoorbeeld ook een woningbrand. Zie bijvoorbeeld hoe mijn noodpakket is samengesteld.
 12. En tot slot: laat je niet gek maken. – dit is zeker waar. Als je gezond en sterk bent sta je het sterkst. Hier zou ik graag tegenover willen stellen: “Prepare for the worst – hope for the best”. Steek vooral je hoofd niet in het zand! Dit laatste is helaas – zeker in Nederland zo in 2012 – de tendens.

Leave a Reply