Noodverlichting: drijfkaarsjes op zonnebloemolie

This entry was posted by on Thursday, 12 April, 2012 at

Een paar jaar terug kocht ik op een beurs drijfkaarsjes (“Schwimm leuchter”), zie drijfkaarsjes.nl. Dit zijn geen kaarsjes van was, maar plastic schaaltjes die blijven drijven. Het concept is tegelijkertijd elegant, efficient en geniaal.

Na een paar keer gebruikt te zijn gingen ze de kast in. Tijdens het schrijven van mijn serie artikelen over voorbereid zijn op rampscenarios beschreef ik hoe belangrijk zaklampen en kaarsen zijn als je geen stroom hebt. En toen herinnerde ik me de drijfkaarsjes, in vele opzichten superieur aan normale waskaarsen.

Het zijn simpele ronde plastic schijfjes met een putje in het midden. Je gebruikt ze als volgt:

 1. Vul een glas met water (niet helemaal vol)
 2. Giet hier bovenop een laagje zonnebloemolie (1cm)
 3. Neem een stukje keukenrol, rol dit strak op en knip een stukje van ongeveer 1,5 cm af. Steek dit in het putje.
 4. Leg het schijfje in de olie, en steek het stukje keukenpapier (“lont”) aan.

Simpel, goedkoop en herbruikbaar. Je zou ook WC papier kunnen gebruiken, als het maar poreus papier is, een tissue zou dus ook kunnen.

Hij geeft ligt als een kaars en walmt niet. Het werkt – voor zover ik heb geprobeerd – op erg veel soorten olie die thuis aanwezig zijn. Sesamolie, olijfolie, slaolie, als het maar brand. Lampolie wordt afgeraden, misschien wordt dat te warm. Misschien werkt het ook op motorolie (nieuw of afgewerkt) of op versnellingsbak- en remolie, dat heb ik allemaal niet getest.

De kaarsjes branden enorm lang – een longdrinkglas, met 6cm water en dan 1cm olie kan rustig 24 uur branden. Dus als je het glas vult met olie zou hij een week kunnen branden, dat komt op ongeveer vijf weken branden op een fles olie – er zijn maar weinig kaarsen die DAT kunnen!

Bijkomend voordeel is ook, dat het vuur in het glas zit. Het is dus geen open vlam zoals bij een kaars. En als je hem omstoot? Dan gaat hij gewoon uit! Dit omdat de olie zelf niet brandbaar is (alleen met een lont wil het verbranden) en omdat het water (maar ook de olie) de vlam dooft. Het water (en de olie) zorgen er ook voor dat het glas aan de buitenkant koel blijft – je kunt hem dus gewoon vastpakken.

Zie hieronder het filmpje van de producent. Er wordt “decoratieve kleurstof” bijgeleverd, dat had voor mij niet gehoeven maar het is wel leuk freubelen als je sfeerlichtjes wil maken.

3 Responses to “Noodverlichting: drijfkaarsjes op zonnebloemolie”

 1. Jannie

  Afgelopen zondag een doosje gekocht op de markt in Linne. Echt top!!!

 2. Hendrik Kuiken

  Veel belangstelling voor het verbrandingsproces van de zonnebloemolie. Zelf doe ik experimenten met een bakje en een lont van paddenstoel. Dat werkt ook prima. Is er iets bekend van de uitlaatgassen etc. Ben graag bereid om de kennis en ervaring uit te wisselen.
  mvg Hendrik

 3. ik heb belangstelling voor een pakketje hoe kan ik die bestellen gr margo


Leave a Reply