Bugging in: bij noodsituaties thuisblijven

This entry was posted by on Saturday, 12 November, 2011 at

In eerdere artikelen had ik het over een noodpakket, wat dit concept inhoudt en hoe je een bug-out bag samenstelt. Dit artikel gaat over bugging in: er doet zich een noodsituatie voor en je blijft thuis. Een goed doordachte strategie en een beetje voorbereiding kan hierbij aanzienlijk helpen.

Er zijn verschillende situaties denkbaar waarbij je liever niet je bug-out bag pakt en ‘m smeert; sterker nog, het is waarschijnlijker dat je meer hebt aan een goede voorbereiding in de thuissituatie dan aan een bug-out bag. Zeker in een stedelijke omgeving. Denk bijvoorbeeld aan stroomuitval, of een bepaalde periode zonder gas of water zitten. Of zwaar weer, zoals de horrorwinter des doods voorspeld voor winter 2011/2012. Maar denk ook aan bijvoorbeeld rellen of natuurrampen. Soms is je huis letterlijk je fort. Ben jij voorbereid om het ook zo te gebruiken?

Het concept is simpel: thuis heb je alles wat je nodig hebt. Ga na of dit het geval is: hoe lang zou je zonder water, gas of stroom kunnen? Heb je een zaklamp, flessen water en een voedselvoorraad? Dit zijn slechts een paar items. Survival Cache schrijft in dit artikel over 67 dingen die je zou moeten hebben (maar waarschijnlijk niet hebt). Dit is een mooie bron om te beginnen; later zal ik nog een aantal items toevoegen.

Sommige items in deze lijst lijken erg overdreven, sommige zijn triviaal. Bij sommige items zou ik niet weten waarom je ze in huis zou willen hebben. Weet je het wel? Laat me weten!

37 dingen

 1. Tandpasta en tandenborstels
 2. Materiaal voor onderhoud aan wapens – Amerikanen zijn gek op hun vuurwapens. Geen wonder dat dit item hoog scoort. Vertaald naar onze situatie zou dit in kunnen houden: kun je je messen, bijl en andere gereedschappen slijpen danwel onderhouden?
 3. Duct Tape – ook wel Gaffa of 80 MPH tape genoemd. Lees dit artikel waarom je niet zonder kan.
 4. Olie om in te bakken – zonnebloem- en olijfolie blijven lang goed (zeker wanneer bewaard in een donkere plek) en kunnen erg goed van pas komen. Wat voor een zin heeft het om voedsel en een gaspit en pannetjes te hebben, als je geen olie hebt om in te bakken? Daarnaast heeft het ook nog 1001 andere toepassingen (denk aan verlichting) en is het erg goedkoop.
 5. Shampoo – ongeacht wat de situatie is, op het moment dat persoonlijke hygiene minder wordt kan dit een gezondheidsrisico opleveren.
 6. Deodorant – een voorraadje ‘instant shower’ kan de situatie een stukje draagelijker maken, zeker als het om aromatische verantwoordelijkheden gaat.
 7. Wasmiddel – je hebt vast een voorraadje hiervan, maar wat is eerder op, je voedsel of je wasmiddel?
 8. Boeken – deze zijn vast voorhanden in zo’n beetje ieder huishouden. Perfect om de tijd te doden, als ruilmiddel of zelfs om vuur mee te maken.
 9. WD-40 – de tegenpool van ducttape. Dit spul heeft meer dan 2000 toepassingen.
 10. Naaigerij – als je kleding kapot gaat, ben je in staat het zelf te repareren? Denk je dat je naar de winkel kan gaan om nieuwe te kopen?
 11. Spijkers, schroeven, planken, touw – en ander materiaal voor het uitvoeren van noodreparaties.
 12. Spelletjes – net als boeken, om de tijd te doden.
 13. Papier, potlood – dingen opschrijven, markeren, noem maar op.
 14. Reserveonderdelen voor al je apparaten – dit zou je heel ver door kunnen voeren, denk aan reserve onderdelen voor je fiets of auto.
 15. Muziekinstrumenten – om de tijd te doden maar ook voor de gezelligheid.
 16. Kousjes voor je olie/gas lamp – als je er een hebt, heb je ook meer dan een kousje erbij? Hoeveel olie heb je ervoor en hoe lang kun je daarmee licht maken?
 17. Gereedschap – voor het uitvoeren van reparaties aan fiets, auto, huis of wat dan ook. Hoe spijker je plastic voor een kapotte ruit als je geen hamer hebt?
 18. Reparatiemateriaal voor kapotte ruiten – denk aan plastic of houten platen. Dit lijkt erg overdreven, maar kan in geval van stormschade soms erg handig zijn.
 19. Bleekmiddel – om zaken grondig schoon te maken en te ontsmetten.
 20. Overige schoonmaakmiddelen – vast voorradig in menig huishouden. Als de winkels niet meer bevoorraad worden, hoe lang kun je dan je huis schoon houden?
 21. Sponzen – zie hierboven.
 22. Handdoeken en theedoeken – is je huidige voorraad zo dat je iedere week moet wassen om voldoende hand- / theedoeken te hebben? Wat ga je dan doen als je meer dan een week niet kan wassen? Daarnaast zijn ze ook voor 1001 andere dingen te gebruiken.
 23. Babypoeder – ? als je een baby hebt, ben je ook voldoende voorbereid om ervoor te kunnen zorgen in een crisissituatie?
 24. Luiers etc – zie hierboven
 25. Aloe – ?
 26. Zonnebrand creme – triviaal
 27. Insecten spray (verdrijver) – bijv. citronella of Deet om muggen weg te houden.
 28. Insecten spray (verdelger) – om ongedierte te lijf te gaan.-
 29. “Comfort Foods” – chocolade en andere voedsel met veel suiker kan een moraalboost geven. Daarnaast is het prima uitdeel- of ruilmateriaal.
 30. Kettingen en sloten – ik neem aan om dingen vast te kunnen zetten en af te kunnen sluiten. Lijkt me niet altijd relevant; een stuk touw is meestal handiger.
 31. Gedenatureerde alcohol – om te ontsmetten.
 32. Muizenvallen – het idee hiervan is niet om muizenplagen te lijf te gaan, maar om op kleine dieren te kunnen jagen om aan voedsel te komen. In de reacties op het artikel wordt geoppert om hier rattenvallen van te maken, omdat daar ook eekhoorns, konijnen en dergelijke mee te vangen zijn. Doorgaans zit daar meer vlees aan.
 33. Lamp kousjes – dit staat er twee keer in, zal hij wel heel belangrijk vinden.
 34. Luizenshampo – met afnemende hygiene neemt de kans op luizen toe.
 35. Zout – zeer veelzijdig spul. O.a. voor in voedsel maar ook om bij uitdroging aan water toe te voegen, of zelfs als ruilmiddel.
 36. Sterke drank – voor moraal, brandstof, ontsmettingsmiddel, ruilmiddel.
 37. Brillen of lenzen – heb je een reservesetje?

Vervolgens voegt hij er nog deze lijst aan toe:

 1. Alcohol doekjes – voor ontsmetting.
 2. Oogdruppels – om stof, roet, en andere rommel uit je ogen te spoelen.
 3. Voer voor huisdieren – als je ze hebt misschien iets om over na te denken, je voorbereidingen zijn natuurlijk voor al je gezinsleden!
 4. Kunstmest – ik denk dat hij het op de lijst gezet heeft om in de tuin groente en dergelijke te kunnen verbouwen, maar misschien ook wel om explosieven mee te maken. Je weet maar nooit!
 5. Koelers – een diepvries of koelkast, natuurlijk al voorhanden. Als er stroom is werken ze prima, maar zelfs tijdens stroomuitval zijn ze nog als koelbox bruikbaar.
 6. Emmers – handig om spul in te verplaatsen, (regen)water in te vangen, de was in te doen, en 1001 andere dingen.
 7. Wasknijpers – om was op te hangen, maar ook om andere dingen te kunnen bevestigen.
 8. Kinderkleren, een maat groter dan ze nu dragen – dit is echt voor de lange termijn, mocht je niet aan nieuwe kleding voor je kinderen kunnen komen.
 9. Lijm – om 1001 dingen aan elkaar te plakken, in combinatie met ducttape goed om alles mee te repareren!
 10. Wasbord – lijkt me wat vergezocht, met de emmer en het wasmiddel kun je al prima wassen.
 11. Spuitbussen verf in de kleuren zwart, wit, groen en bruin – ik zou niet weten waarom, tenzij je een camouflagepatroontje op je felrode jerrycan zou willen spuiten.
 12. Ritsen, knopen, kniestukken, klitteband – net als de eerder genoemde naald en draad, handig om kleding te repareren.
 13. Oplapmiddelen voor tenten en zijlen – ook al eerder genoemd.
 14. Vuilniszakken – onderschat niet hoe handig een vuilniszak kan zijn! Afhankelijk van het scenario kan het wel eens (heel) lang duren voor het vuilnis opgehaald wordt. Daarnaast kun je ze ook voor allerlei andere dingen gebruiken.
 15. Kalk – geen idee, de enige reden die ik kan bedenken is voor het ontmossen van je gazon. Iemand andere ideeen?
 16. Houtskool / aanstekerbrandstof – om vuur te maken.
 17. Voorbehoedsmiddelen – handig om ook hier een voorraadje van te hebben. Daarnaast zijn condooms ook nog eens ontzettend veelzijdig.
 18. Vitaminepillen – om gebrekkige voedsel aan te vullen.
 19. Scheermesjes – spreekt voor zich
 20. Zaagbladen – ik denk dat dit is voor bijvoorbeeld een beugel- of ijzerzaag.
 21. Tuingereedschap – om voedsel te verbouwen.
 22. Bougies – voor de auto / motor, maar misschien kun je er nog meer mee?
 23. Motor olie – voor auto of motor, maar misschien kun je ook hier nog veel meer mee doen.
 24. Lucht pomp – fietspomp voor banden, luchtbedden etc.
 25. Vogelzaad om vogels te lokken (om ze vervolgens te vangen om op te eten).
 26. Brandblusmiddelen – persoonlijk zou ik deze veel hoger in de lijst zetten. Met IKEA-meubeltjes is een huis een grote fakkel – een bank staat zo in de hens.
 27. Touw – dingen ophangen, vastbinden of een waslijn maken.
 28. Q-tips / wattenstaafjes – uitermate vervelend als je je oren niet schoon kan maken!
 29. Watten – voor schoonmaken met alcohol etc. maar je kan er ook prima vuur mee aanmaken.
 30. Bindmiddel – de enige toepassing die ik kan bedenken is om soepen, sauzen etc. te binden, maar misschien kan iemand hier nog een aanvulling op geven.
 31. Koudweer kleding – stel je voor, er is geen gas of geen stroom. En we krijgen de horrorwinter des doods. Dan kan lang en warm ondergoed je warm houden.

Sommige dingen zijn volgens mij niet echt relevant, andere zijn superhandig – zoals tandpasta, tape, condooms en brandblusmiddelen. De meeste items heb je vast in huis. Het belangrijkste is: kun je er mee improviseren om zoveel mogelijk denkbare scenarios aan te kunnen?

Opvallend detail: WC papier staat niet op de lijst! Hoeveel heb je hiervan op voorraad? Kom je er de week nog mee door? Het kost niets en het bederft niet, dus als het een keer in de aanbieding is kun je prima een paar grote verpakkingen kopen. Je hebt het uiteindelijk toch een keer nodig!

Trackbacks/Pingbacks

 1. Skidder’s Noodpakket @ Freeminded.org

Leave a Reply