Brandbare meubels… de 2-zitsfakkel

This entry was posted by on Sunday, 13 November, 2011 at

In onze huidige consumptiemaatschappij moeten meubels zo goedkoop mogelijk zijn. Dit is mooi, want dan kunnen we iedere paar jaar het interieur van ons huis veranderen. Maar waar de meeste mensen niet bij stilstaan, is dat het spaanplaat, schuim en synthetische stoffen die gebruikt worden enorm brandbaar zijn.

Vroeger werden meubels vaak van eikenhout gemaakt, met leer bekleed en met veren of wol gevoerd. Allemaal materialen die weliswaar brandbaar zijn, maar veel minder snel vlamvatten dan moderne materialen.

Tegenwoordig wordt vaak spaanplaat gebruikt, samengeperste houtsnippers. Dit materiaal is licht, tamelijk sterk en bovenal supergoedkoop. Maar door de open structuur is het ook enorm brandbaar. Hetzelfde geldt voor de schuim voering die in veel banken en stoelen gebruikt wordt, en synthetische gordijnen, kleden, fleece dekens enzovoorts.

Ik vind het vreemd dat er voor de horeca strenge eisen zijn ten aanzien van brandveiligheid (impregneren van versieringen etc.) terwijl voor de consumentenmarkt nog steeds de rommel verkocht wordt waarmee je je huis omtovert tot fakkel. Ik weet ook niet of veel mensen er over nadenken als ze een bank of gordijnen kopen. Ik in elk geval wel en als het even kon zou ik graag brandvertragende stoffen willen zien in mijn meubels.

Een voorbeeld is het acoustische noppenschuim wat in studios gebruikt wordt. Dit is ‘brandvertragend’, maar ik krijg het met geen mogelijkheid in de hens. Waarom kunnen ze dit schuim niet in een bank stoppen? En klinkt het raar als ik Kevlar gordijnen ophang?

Gelukkig ben ik niet de enige die zich hier zorgen over maakt. Het beste lijkt me om gewoon bij je volgende aankoop de verkoper naar de brandbaarheid te vragen; misschien dat er op een gegeven moment iemand het voortouw neemt en veilige meubels maakt!

Brandbare meubels veroorzaken onnodig veel doden bij brand

In dit artikel staat overigens dat in Groot Britanie al sinds 1988 de brandveiligheid van meubels bij wet geregeld is. Meestal worden dan Broom- of Chloorhoudende brandvertragers gebruikt, wat milieuactivisten weer tegen het haar instrijkt omdat dat spul allemaal niet zo vriendelijk is, dat is ook de reden waarom het in Nederland nog steeds niet veel gebruikt wordt. Ik vraag me af wat belangrijker is, ik denk dat zo’n milieuactivist wel anders piept als z’n bank in de hens staat. Aan de andere kant moet het toch mogelijk zijn om een andere, minder vervuilende manier te vinden om onze huisraad minder brandbaar te maken? Hoe lang voordat hier op Europees niveau iets mee gedaan wordt?

Overigens vraag ik me af hoe moeilijk het is. Stap eerst eens af van die uiterst brandbare goedkope materialen. Er is vast een reden waarom en smid altijd met een lederen schort bij het vuur staat. Ik heb een overall van Polyaramide, spul wat ook met geen mogelijkheid in de brand te krijgen is. Waarom kunnen we daar geen bank van maken? En zoud Kevlar nou echt financieel niet rendabel zijn om gordijnen van te maken, of niet veelzijdig genoeg om er leuke patroontjes in te maken?

Maar uiteindelijk bepaal je natuurlijk zelf wat je in huis haalt. Je HOEFT het niet te kopen!


Leave a Reply