130 kilometer per uur op de snelweg

This entry was posted by on Monday, 28 November, 2011 at

Er werden al een tijdje “proeven” gedaan met 130km/h op de afsluitdijk. Nu ziet het er naar uit dat Den Haag het op meer trajecten wil gaan doen:

NU.nl: 130 kilometer op ruim helft snelwegen.

Staat een beetje haaks op het milieu/geluid gebeuren lijkt me. Ok, moderne auto’s zijn in staat om veiliger en comfortabeler 130 kilometer per uur te rijden dan de bolides van twintig jaar terug. Maar ook al is een auto nog zo aerodynamisch geoptimaliseerd, natuurwetten zijn weerbarstig: grotere snelheid -> grotere luchtweerstand, met een min-of-meer kwadratisch verband.

Nu boeit het me niet want die 130 haalt mijn auto toch niet, maar het is wel zo dat bij toenemende snelheid je verbruik fors toeneemt. En ik weet niet of u wel eens op de Autobahn rijdt, maar dit kan ik niet bepaald ontspannen noemen. Daar komt nog bij dat een groot verschil in snelheden kan leiden tot onveilige situaties zoals hard remmen. Iets wat vaak voorkomt bij inhalende vrachtwagens bijvoorbeeld, waar je dan als automobilist voor in de ankers moet, van 120 naar 80. En straks dus van 130 naar 80, om vervolgens weer te planken om de 130 weer te halen.

Ik denk dan ook dat dit een methode is om de schatkist te spekken: iedereen met een draaikolk in zijn tank. En maar benzinetappen – accijns for the win. Tel daar de 21% BTW bij op, en zo tanken de racers Nederland door de economische crisis heen.

Dit is een mooi alternatief voor belastingverhoging, wat de gehele bevolking zou treffen. Er is niemand die je dwingt om 130 te rijden – je kiest er zelf voor. Het is je eigen verantwoordelijkheid om de afweging te maken.


Leave a Reply