Gas en stroom, maar waar betaal ik voor?

This entry was posted by on Sunday, 11 September, 2011 at

Enige tijd geleden schreef ik een artikel over Bezopen Drinkwaterprijzen in Nederland, deze keer neem ik de energiesector op de korrel.

Privatisering schijnt goed te zijn, dus zo is ook in de energiesector de hele keten in stukjes opgedeeld, met alle toegevoegde overhead vandien. In plaats van een enkele specificatie van je verbruik (lekker duidelijk, gemaakt door een enkele administratieve afdeling, welke in mijn mening altijd alleen maar overhead veroorzaken) krijg je nu meerdere afrekeningen, gegenereerd door verscheidene financiele afdelingen, welke natuurlijk betaald moeten worden met, u raadt het al, inkomsten uit de verkoop.

Enexis

Enexis is mijn ‘netbeheerder’, wat inhoudt dat ik de aansluiting en de meter bij hen afneem, voor zowel gas als electriciteit. De jaarafrekening 2010/2011 kwam in twee delen, juist, een voor stroom en een voor gas. Ze zijn echter nauwelijks van elkaar te onderscheiden – op de specificering van de kosten na dan – en pas op blad 2 van 3 wordt het onderscheid duidelijk omdat er gespecificeerd wordt wat er in rekening gebracht wordt.

Nu is zo’n meter vast niet goedkoop en zijn er vast juridische redenen waarom ik niet lekker mijn eigen meter zou mogen gebruiken, maar al met al betaal ik per jaar EUR 25,55 voor de stroommeter en EUR 16,60 voor de gasmeter. Dat valt nog te overzien.

Zo’n netwerk is natuurlijk ook niet goedkoop, daarvoor betaal ik EUR 157,88 en EUR 71,77 voor stroom en gas respectievelijk. Dat valt op jaarbasis ook nog best wel mee, zou je zeggen.

Dan ga je kijken hoe deze prijzen tot stand komen. Hiervoor hebben ze eenheidskosten per dag opgesteld (wat ik overigens heel netjes vind), 4,51 cent voor de gasmeter, 19 cent voor het gasnetwerk, 6,94 cent voor de stroommeter en 42,9 cent voor het stroom netwerk. Ook dit valt nog mee, voor 73,35 cent per dag (dat is dus EUR 0,73) zit je gebakken.

Komisch is echter, dat Enexis vreemde jaren hanteerd, zo is een jaar bij hun 368 dagen lang, terwijl ik meen te herinneren dat een jaar 365 dagen telt (of een dag extra voor een schrikkeljaar…).

“Ach kom nou, dan betaal je 3×0,73= EUR 2,20 teveel, who cares?” zou je kunnen zeggen. Maar als je op deze manier al je klanten structureel een paar dagen extra laat betalen, is dat mooi meegenomen!

Nu werkt Enexis met voorschotten, en dat doen ze aardig goed, ik kreeg EUR 9,72 en EUR 3,55 terug.

Nuon

Ik neem mijn gas en electriciteit af bij Nuon, omdat dat op het moment dat ik destijds het rekensommetje deed de goedkoopste optie was. Ik ben wel een tijd platgebeld door Essent (ook na registratie bij het bel-me-niet register) met allerlei aanbiedingen, tot X-boxen aan toe. Ze begrijpen niet dat gas en stroom iets is wat je eenmaal regelt, en er verder niet meer over na wil denken. Zout op, ik heb wel belangrijker dingen te doen!

Dan de jaarafrekening van Nuon. Hierin staat netjes hoeveel stroom tegen laag en hoog tarief, en hoeveel gas ik afneem. Wat ik mis is de prijs per eenheid – hoe kan ik nu controleren dat het totaal van EUR 220,37 klopt? Dit is overigens inclusief EUR 22,32 ‘energiebelasting’. Dan gaat daaroverheen nog eens de BTW. We betalen hier dus, net als voor ons drinkwater, belasting over belasting.

Het zal wel volgens de wet gaan, maar toch lijkt het vreemd. Nu is mijn termijnbedrag voor dit jaar EUR 38,91 geweest, en kreeg ik EUR 204,80 (!!!) terug. Geld terugkrijgen is natuurlijk leuk, maar ik heb het eerst wel betaald: ik heb er dus geen rente over kunnen krijgen, of andere dingen mee kunnen doen. En als Nuon dit bij al zijn klanten doet, hebben ze toch een aardig fortuin aan ‘rentevrij geleend geld’ in handen.

Als klap op de vuurpijl, wordt mijn termijnbedrag opgehoogd naar EUR 46,18. Dat wordt dus weer een forse teruggaaf bij de volgende jaarafrekening, maar ook weer een flinke bulk rentevrij geleend geld voor Nuon.

Maar omdat dit op maandbasis om tientjeswerk gaat, maak ik me er niet meer druk om. Ik besteed mijn tijd liever aan dingen die wel leuk zijn.


Leave a Reply