Noodpakket – Noodzaak?

This entry was posted by on Monday, 9 May, 2011 at

Een tijd terug stond de TV bol van allerlei reclames van de overheid over noodpakketten, crisis, rampen en al wat meer. Ik vond het allemaal wat overdreven, soms paniekzaaiend zelfs. Volledig in lijn met de wereldwijde angst voor “terrorisme” die sinds “9-11” heerst. Maar als je er wat langer over nadenkt, is het eigenlijk helemaal zo’n gek idee nog niet.

denk vooruit logo

Indekken tegen risico’s – human nature!

De mens is van nature een optimaliserend wezen – als iets niet werkt, dan fixen we het en als als iets beter kan dan maken we het zo. Daarnaast zorgen we ook graag dat dat wat we maken of hebben heel blijft, of in geval van schade vervangen kan worden. Denk aan inbraakpreventie door middel van goede sloten, of een inboedelverzekering.

Verzekering – een vreemd concept eigenlijk: je geeft geld uit zodat je in geval van schade een vergoeding krijgt. En dit gaat om honderden Euro’s per jaar – denk aan inboedel-, reis- of autoverzekering. Dit geeft een goed gevoel, omdat je denkt dat je iets gedaan hebt tegen het optreden van de schade. De schade is nog steeds even waarschijnlijk om op te treden natuurlijk, alleen kun je je er makkelijker van herstellen. Denk bijvoorbeeld aan geld om een nieuwe inboedel te kopen in geval van brand. Geen leuke aangelegenheid natuurlijk, maar je hebt in elk geval het idee dat je er iets tegen gedaan hebt.

Natuurlijk kun je ook preventie toepassen; veilige apparaten, brandmelders en -blussers, goede instructie aan familieleden etc. Maar wat nu als je in een appartementencomplex woont? Je hebt niet in de hand of je buurman de boel in de hens zet. Evengoed heb je niet in de hand dat er een stroomstoring optreedt of een vliegtuig in je flat vliegt.

En dat is waar het noodpakket in het spel komt.

Doel van een noodpakket

Onze maatschappij is geweldig complex, zowel materieel als qua overheid. Ons bestaan hangt af van complexe systemen als waterleidingnetwerken, electriciteitsnetwerken, gasleidingen, beschikbaarheid van benzine, internet, mobile telefonie en noem maar op. Daarnaast zijn we afhankelijk van diensten als politie, brandweer, openbaar vervoer en afvalverwerking. We nemen aan dat deze dingen er voor ons zijn. We gaan er van uit dat ze er altijd voor ons zullen zijn. Maar als een of meerdere dingen wegvallen, wat doe je dan?

Evengoed gaan we er vanuit dat “zaakjes geregeld zijn”. Als er een ramp gebeurt, dan wacht je op de hulpverleners, en daarna wacht je op de uitkering van de verzekeraar. Hier maken we twee fouten:

  1. Je gaat ervanuit dat er hulpverleners zijn en dat de verzekeraar uit kan keren.
  2. Je denkt niet na over de tijd tussen ramp en oplossing.

Een noodpakket is bedoelt om beide punten aan te pakken. In feite is het niet zozeer ene pakket in de zin van een tas of koffer, maar meer een pakket aan maatregelen en voorbereidingen. Door de juiste dingen in huis te hebben vergroot je je zelfredzaamheid en je vermogen anderen te helpen, waardoor je minder afhankelijk bent van hulp van anderen.

Als er een overstroming is, zoals in New Orleans in 2005 tijdens de orkaan Katrina, dan zijn er ineens tientalle duizenden mensen die hulp nodig hebben. Sterker nog, de hulpverleners zelf zijn ook door de ramp getroffen, dus daar hoef je niet op te rekenen. Zoals YouTuber Nutnfancy het verwoordt: “Do you want to be part of the problem?”.

Door de juiste dingen in huis te hebben kun je een noodsituatie comfortabeler doorkomen, in sommige gevallen kan je overleven er van afhangen. Denk aan zoiets “simpels” als een stroomstoring. Heb je een zaklamp in huis? Denk aan wegvallen van de watervoorziening. Hoe lang houdt je gezin het uit zonder drinkwater? Even niet wassen, douchen of afwassen kan prima, maar je hebt ook water nodig om te drinken en voor voedselbereiding. Woon je in een appartment? Hoe denk je buiten te komen als het gebouw in brand staat? Een brandladder die je uit het raam kan hangen of een eenvoudig stuk dik touw kan je leven en dat van je dierbaren redden.

Dus, noodpakket, doen?

Het zou hypocriet zijn om jaarlijks honderden Euro’s in allerlei verzekeringen te stoppen zonder even te overwegen wat je zelf kan doen, meestal voor een fractie van wat we jaarlijks aan verzekeringen uitgeven. Daarnaast zou het ook bijzonder dom zijn. Er zijn inmiddels tal van commercieel verkrijgbare kant-en-klare noodpakketten te koop, er zit handel in.

Het is erg makkelijk om gewoon naar een van deze sites te gaan, het duurste pakket te bestellen en dan te denken dat alles dik in orde is, maar een noodpakket hoeft helemaal niet duur te zijn en is het meest effectief als het aansluit bij je eigen omstandigheden. En wie kan die nou beter inschatten dan jijzelf?

Dus mijn advies is, denk er eens een tijdje over na. Het is helemaal zo’n gek idee nog niet dat de overheid iedere Nederlander aan het noodpakket wil.

Vervolg: het concept van een noodpakket.

Referenties
Concept: U.S.K. door YouTuber nutnfancy. Misschien een beetje een erg “Amerikaans” filmpje, maar het maakt de noodzaak van zelfredzaamheid in noodsituaties goed duidelijk.

2 Responses to “Noodpakket – Noodzaak?”

  1. JakeOfOz

    “Je hebt niet in de hand of je buurman de boel in de hens zet.” <- Weet jij natuurlijk maar al te goed nietwaar?

    Also: verzekeraars keren niet uit bij natuurrampen of schade veroorzaakt door nucleaire kettingreacties, opstanden en terrorisme. Lees je polis maar eens door.

Trackbacks/Pingbacks

  1. Skidder’s Noodpakket @ Freeminded.org

Leave a Reply