Het samenstellen van een bug-out bag

This entry was posted by on Monday, 9 May, 2011 at

Het idee van de bug-out bag is dat hij dingen bevat die je helpen een noodsituatie te overleven en er snel van te herstellen. Maar wat stop je er in?

In de jaren dertig is er onder bergbeklimmers een concept bedacht wat de “Ten Essentials” heet, tien dingen die je als je in de wildernis wil overleven zeker bij je moet hebben:

 1. Kaart
 2. Kompas / GPS
 3. Zonnebril en zonnebrandcreme
 4. Extra voedsel en water
 5. Extra kleding
 6. Zaklamp
 7. EHBO-kit
 8. Aansteker
 9. Lucifers
 10. Mes

Als je kijkt naar de commercieel verkrijgbare pakketten (bijvoorbeeld van Het Noodpakket.nl) komt de inhoud aardig overeen. Maar zoals eerder beschreven, met het kopen van het “DeLuxe” noodpakket ben je er nog niet, omdat er een aantal van de Ten Essentials missen: zonnebril / creme, kleding, water en voedsel. Deze zullen zelf toegevoegd moeten worden, indien je denkt dat dat nodig is natuurlijk.

Een zonnebril / creme lijkt een luxeproduct, maar als je in een evacuatiescenario een dag (of langer) moet lopen (zeker in hartje zomer) is het zeker geen luxe.

De Nederlandse noodpakketen lijken ingericht op ons koude klimaat; warm blijven. Daar kunnen (droge!) kleren natuurlijk ook bij helpen. Het is vrij eenvoudig om een setje oude of te grote kleren in je bug-out bag te stoppen. Mocht je midden in de nacht in je pyjama het pand moeten verlaten dan kun je buiten in elk geval wat kleren aantrekken om warm te blijven. Het is wel belangrijk dat dit afgeschreven kleren zijn, je stopt ze eenmaal in je bug-out bag en daar blijven ze. Dit geldt eigenlijk voor alles in de bag, zodat je zeker weet dat het er is als je het nodig hebt.

Water en eten zijn wat moeilijker, omdat ze over datum kunnen gaan. Dit punt is bij bugging in een stuk makkelijker, omdat je dan gewoon gebruik kunt blijven maken van je dagelijkse voorraad. Vanuit de gedachte dat de bug-out bag je 72 uur moet helpen overleven kun je besluiten geen voedsel in te pakken. Een mens kan prima drie dagen zonder eten. Het is geen pretje, maar je overleeft het wel. Drie dagen zonder water wordt wat vervelender. Plastic flessen water zouden een optie zijn, of een opvouwbare jerrycan. Op het moment dat je water in je bug-out bag stopt moet je het natuurlijk vervangen als het over de houdbaarheidsdatum is. Als je een lege (veld)fles in je kit hebt, heb je dan nog tijd deze te vullen voor je vertrekt?

Een andere optie is een methode om water te filteren of te koken. Met een koffiefilter kun je zand en dergelijke uit slootwater filteren, door het te koken dood je schadelijke organismen. Verder zijn er tal van commercieel verkrijgbare waterzuiverings filters en chemicalien. Regenwater opvangen is wel de meest eenvoudige optie, een regenponcho is hier erg handig voor.

Communicatie

In sommige lijsten komen mobiele telefoons, extra batterijen en opladers voor. Andere lijsten hebben weer een setje portofoons. Mobiele telefoons werken niet meer als de infrastructuur kapot is (denk aan een overstroming als Katrina) en batterijen zijn zo leeg, maar dit dekt al een groot deel van de mogelijke scenario’s.

Misschien is het wel de moeite waard een oud toestel met een pre-paid SIMkaart in je kit te stoppen, just in case. Maar mocht het telefoonnetwerk nog in werkende staat zijn, dan is er grote kans dat het overbelast is (denk aan bellen rond de jaarwisseling, geen doorkomen aan!).

Een ding wat in elk geval niet mag ontbreken, is een radio. Als er een ramp gebeurt zullen lokale (of landelijke) radiozenders hierover informatie verspreiden. De meeste leveranciers van noodpakketten leveren een radio die je op kan draaien. Dit is bijzonder handig omdat je niet altijd weet of er nog stroom is en omdat je batterijen natuurlijk net weer op zijn als je ze nodig hebt. Sommige modellen kun je zelfs gebruiken om een mobiele telefoon op te laden of zijn als zaklamp te gebruiken!

Referenties

[1] Ten Essentials

Trackbacks/Pingbacks

 1. Skidder’s Noodpakket @ Freeminded.org
 2. Het concept van een noodpakket @ Freeminded.org

Leave a Reply