Het concept van een noodpakket

This entry was posted by on Monday, 9 May, 2011 at

Je wil voorbereid zijn op noodsituaties. Ga je een kant-en-klaar noodpakket kopen of zelf wat samenstellen? Wat heb je eigenlijk nodig?

Omdat niet iedereen in de Uiterwaarden woont hoeft niet iedereen zich tegen overstroming te wapenen. De omvang van een noodpakket kan afhangen van de grootte van je gezin. Het is dus erg moeilijk om een one size fits all oplossing te vinden. De commercieel verkrijgbare pakketten vormen een prima basis, maar het is belangrijk na te denken over of ze je behoeften dekken. Daarnaast, een noodpakket is meer dan een tas of koffer: het is een volledige set voorbereidingen – voedsel, gereedschap en plannen. Hieronder beschrijf ik hoofdzakelijk het materiele aspect van een noodpakket.

Soorten noodpakketten

Je zou verscheidene criteria kunnen gebruiken om een pakket samen te stellen. Belangrijke criteria zijn:

  • Volledigheid (echt “alles” dekken kun je nooit, maar je zou een aardig eind kunnen komen).
  • Draagbaarheid (moet het in een rugtas passen?)

Vaak moet je een afweging maken, in beide richtingen optimaliseren is tegenstrijdig. Dit wordt vaak SAWC genoemd: Size And Weight Constraints.

Als je een beetje rondzoekt op internet kom je de volgende concepten tegen:

  • Bugging out
  • Bugging in

Bugging out

Een bug-out bag [1] of BoB is doorgaans een (rug)tas die klaar staat om in geval van nood op te pakken en ‘m te smeren. In geval van brand pak je je tas en brengt jezelf en je gezin in veiligheid.

Een bug-out bag is geoptimaliseerd voor draagbaarheid en korte-termijn overleving: zodra je in veiligheid bent heb je een deken en wat kleren, belangrijke documenten en een verbandsetje om eventuele verwondingen te verhelpen. In dit scenario kun je vervolgens gaan wachten tot de hulpverleners komen.

Een iets uitgebreidere variant – ook wel 72-hour kit of GO bag genoemd, kan ook voedsel en allerlei gereedschappen bevatten. De focus van zo’n kit ligt op evacuatie: hij moet draagbaar zijn maar ook voldoende voorzien in de behoeften om drie dagen overleven (mogelijk in de buitenlucht) mogelijk te maken. Op hoe dit overleven aan te pakken is gaan we hier niet verder in, maar het zal duidelijk zijn dat bivakkeren in een sporthal andere eisen stelt dan bivakkeren in een bos.

Een geavanceerde vorm van de bug-out bag gaat richting een (urban) survival kit [2][3], en bevat dingen om langdurig te kunnen overleven.

Bugging in

Niet onder alle omstandigheden hoef je je huis te verlaten. In sommige gevallen is het zelfs zeer onverstandig (denk aan een giftige gaswolk) of is het niet mogelijk (ingesneeuwd en geen gas en licht). Wat je dan doet is blijven zitten waar je zit tot het voorbij is. Dus het is zaak te zorgen dat we dit lang vol kunnen houden.

Bugging out en bugging in lijken twee tegenstrijdige concepten, maar je bug-out bag kan natuurlijk ook gewoon binnenshuis gebruikt worden. De voorraad water en voedsel in de kelder, echter, is niet makkelijk mee te nemen in geval van evacuatie. Maar kan je wel helpen om langere tijd in je huis te overleven.

Vervolg: Het samenstellen van een bug-out bag.

Vervolg: Bugging in.

Referenties

[1] Bug-out bag op Wikipedia.

[2] Analytical Survival op YouTube.

[3] Concept: U.S.K. – nutnfancy project.

Trackbacks/Pingbacks

  1. Skidder’s Noodpakket @ Freeminded.org
  2. Noodpakket – Noodzaak? @ Freeminded.org

Leave a Reply