Die dozen bij EMTÉ…

This entry was posted by on Saturday, 21 May, 2011 at

Zoals iedereen kom ook ik wel eens bij een supermarkt. Dit doe ik doorgaans niet voor mijn plezier, maar omdat het nodig is. Ik probeer er dan ook maximaal rendement uit te halen: ik breng mijn glas en statiegeldflessen weg, haal alle boodschappen die ik nodig heb en neem deze in een kartonnen doos mee naar huis, die ik later weer nodig heb om mijn oud papier in te doen. En toen ging er ineens iets mis met mijn supermarktbeleving…

EMTÉ had in haar wijsheid besloten om de vertrouwde ‘bak met kartonnen dozen’ die we kennen van alle andere supermarkten weg te halen. Dus ik stond in de rij en keek een beetje in paniek rond, geen dozen! Ik had mijn mandje aardig volgepakt en had me voorgenomen een mooie doos mee te nemen voor de stapel oud papier die thuis lag…

Tijdens het afrekenen vroeg ik de cassiere of ze ook kartonnen dozen hadden. Deze uitermate vriendelijk glimlachende dame vertelde me dat EMTÉ milieuvriendelijker is gaan werken, en de kartonnen verpakkingsmaterialen in zo’n mooie kraak-container samenperst en deze vervolgens als oud papier laat verwerken. Allemaal zeer nobel natuurlijk, maar ik als consument ben voor mijn eigen oud papier afvoer afhankelijk van dozen om het spul in te pakken. En aangezien ik bijna nooit dingen koop die zo groot zijn dat ik de verpakking als container kan gebruiken, haal ik die dus altijd bij de supermarkt.

Sterker nog, de doos die bij de supermarkt zijn taak als verpakking heeft vervuld, wordt vervolgens door mij ook nog twee keer gebruikt: een maal als transporthulp van de winkel naar huis, en vervolgens voor het oud papier. EMTÉ heeft bedacht dat het beter is voor het milieu als de doos maar direct naar het oud papier gaat.

Maar die vriendelijk glimlachende jufvrouw kwam wel met een oplossing; EMTÉ begrijpt natuurlijk dat deze dozen voor transport gebruikt worden, dus hebben ze een vervanging geregeld. Ik kon een kartonnen doos KOPEN. Deze had dan een soort statiegeld-waarde, dus kon ik hem een paar keer gebruiken en daarna terugbrengen en m’n geld terug krijgen.

Nu weet ik niet wat uw gebruikspatroon voor de kartonnen dozen van de supermarkt is, maar als ik een ‘herbruikbare’ kartonnen doos nodig had, dan had ik wel gewoon zo’n plastic vouwkratje. Het ging mij juist om de multi-functionaliteit van het oude kartonnen verpakkingsmateriaal, het feit dat het niet direct de prullenmand in gaat maar bij mij nog een 2e (en 3e!) functie krijgt. Dat is wat IK milieuvriendelijk noem, dingen die eenmaal geproduceerd zijn maximaal benutten.

Maar EMTÉ denkt daar anders over. Dus had ik daar bij de kassa een aantal opties. De winkelwagentjes mag je gewoon mee naar buiten nemen om je auto in te laden, maar als je dat met een mandje doet krijg je gezeik. Ik wilde een doos gebruiken, maar deze waren dus niet voorhanden. Ik kon een doos kopen, maar aan dat soort verspilling wil ik niet meedoen. Uiteindelijk ben ik in drie keer met alle gekochte waar in m’n armen heen en weer gelopen. Ik weet niet of ik nog vaker bij de EMTÉ kom, bij de AH kan ik in elk geval (gratis!) mijn boodschappen in die handige kartonnen dozen meenemen, die ik vervolgens kan gebruiken voor mijn oud papier.

Waarom?

Ik heb er een tijde over na lopen denken. Beter voor het milieu is het verhaal van EMTÉ, maar dat koop ik niet. In plaats van een prima doos vaker gebruiken gaat hij direct bij het oud papier, en gaan ze voor transport EXTRA dozen maken. Nee, hier zit iets anders achter.

En zoals altijd, komt het weer op geld neer: er zit een verdienmodel achter. Onder het voorwendsel “milieuvriendelijkheid” nemen ze de klant de kartonnen dozen af, maar de transportbehoefte blijft. En dat heeft EMTÉ goed uitgebuit, want geheid dat er mensen zijn die denken “doe me dan maar zo’n koop-doos”. En daar verdienen ze aan, want ook al zit er ‘statiegeld’ op, ik moet toch ergens mijn oud papier in doen?


Leave a Reply