Wegwerpauto’s

This entry was posted by on Thursday, 24 March, 2011 at

Zelf werk ik al een tijdje in een autogarage, waar ik ooit begonnen ben met opruimen en de vloer vegen, en ondertussen allerhande reparaties verricht. In die zes en en half jaar heb ik toch wel van alles opgepikt, maar wat me elke keer nog weer blijft verbazen zijn de woorden “Die motoren zijn niet kapot te krijgen”. Niet omdat de zin op zichzelf zo vreemd is, maar omdat het daarbij altijd over een oud type auto gaat! Nieuwe auto’s worden niet meer gemaakt met het label ‘niet kapot te krijgen’. Sterker nog: als je een nieuwe auto koopt ben je veel meer kwijt aan onderhoud dan wanneer je een oud barrel gaat opknappen.

En waarom? Wat is er beter aan een nieuwe auto dan aan een oude? Er zijn een aantal punten; Meer vermogen, meer luxe, minder millieubelastend, meer veiligheid.

Dan beginnen we eens bij de luxe: toegegeven, airco is een van de handigere uitvindingen in de auto-industrie. Niet alleen wordt je niet uit je auto gestoomd, het is ook handig om beslagen glazen tegen te gaan. Maar dan krijg je andere opties als een regensensor, stoelverwarming, electrisch verstelbare stoelen, parkeerrobots, adaptive cruise control… Allemaal dingen die niets te maken hebben met autorijden! Als je niet zelf kan parkeren, moet je dan wel autorijden? Wat gebeurt er als er een storing ontstaat in de stoelverstelling? En nog even afgezien van de functionaliteit, het kan (en gaat) allemaal kapot, en elk onderdeel is weer verschrikkelijk duur om te vervangen.

Minder verbruik: Inderdaad, veel auto’s zijn zuiniger geworden. Maar zuiniger ten opzichte van wat? Vroeg woog een auto niet meer dan drie fietsen, en daardoor lag het verbruik ook erg laag. Toen de auto’s veiliger, luxer en mooier (lees: zwaarder) werden, steeg het verbruik enorm. En nu zeggen ze weer dat ze dat verbruik met veel pijn en moeite lager krijgen. Joepie… En dan krijg je maatregelen als EGR (Exhaust Gas Recirculation). Zulke systemen staan erom bekend snel te versmeren en dan vast te lopen. Daarnaast zorgt het ook nog eens voor minder vermogen en een kortere levensduur van de auto. Al mijn collega’s zeggen dat ze het zelf het liefst van de auto zouden halen als het niet verplicht was.

En dan meer veiligheid. Erg leuk, vooral Renault maakte er een tijd veel reclame mee. Maar als je dan eens kijkt wat de eisen zijn voor een NCAP-ster… Zo krijg je punten als je een indicatielampje hebt als de bestuurder geen gordel draagt, en nog meer punten als je naast dat lampje ook nog eens een piepje in je auto hebt. Dus de NCAP zegt ook niet zoveel. (net als APK, maar dat is nog weer een ander verhaal). Een bekende van mij heeft ooit eens een ongeluk gehad, waar de brandweer zei: “gelukkig reed u in een stevige auto, dat heeft veel geholpen.”. En inderdaad, als je een beetje een goede Volvo koopt dan rij je in een uitgefreesd blok gehard staal, waar je met een raketwerper nog geen deuk in krijgt. Maar dat heeft dan minder NCAP sterren dan een botervloot met airbags en een gordelpiep.

En het milieu wordt er ook niet beter van als je auto na elke 10.000 een compleet nieuwe auto aan onderdelen heeft vervangen omdat ze versleten of kapot zijn. En een oude auto heeft al een keer het milieu belast met productie, dus laat die lekker rijden in plaats van een nieuwe te maken.

Ouwe auto’s zijn zo slecht nog niet…

 

-Jake


Leave a Reply