Inventum HK100B – King of Coffee

This entry was posted by on Friday, 19 November, 2010 at

Een nieuw huis, en wat is een leuker geschenk van je familie dan een koffiezetapparaat? Na uitvoerig rondkijken (en niet in de laatste plaats op basis van de smaak van de koffie!) kreeg ik een Inventum HK100B. Spoedig bleek dat dit apparaat met recht de naam “King of Coffee” draagt!

De rage omtrent de “koffiepads” en aanverwante rommel kan ik maar niet begrijpen, ik vind het voor geen meter smaken. Doe mij maar gewoon een bak echte filterkoffie! Dus op zoek naar een koffiezetapparaat. De HK100B van Inventum is een vrij traditioneel apparaat, verkrijgbaar in gepoedercoat zwart of wit. Degelijkheid is voor mij altijd erg belangrijk, dus het apparaat werd uitvoerig aan allerhande tests onderworpen.

The King of Coffee

Hieronder de bevindingen op een rijtje:

  • Het apparaat staat stabiel en is van degelijke constructie. Er zitten een aantal bewegende onderdelen (klepjes, filterhouder) aan die waarschijnlijk jaren meegaan.
  • 1500W thermostatisch geregeld, je hebt in no-time een pot hete koffie.
  • Bij minder dan 3 kopjes wil hij (vanuit droge start) niet beginnen met lopen. Het lijkt alsof er voldoende water in moet zitten om druk op te bouwen. Bij regelmatig gebruik is dit geen probleem, omdat er dan altijd wel water in blijft zitten.
  • Het filterhuis kan er volledig af, in tegenstelling tot sommige apparaten waar het naar buiten draait. Dit is soms wat onhandig omdat je het filterhuis dan ergens neer moet zetten. Dit is op zijn beurt weer wat tricky, omdat er een druppelstop onderaan zit in de vorm van een half bolletje – hij is dus niet vlak aan de onderkant en valt om op het aanrecht. Gelukkig is er in de keuken altijd wel iets te vinden waar hij op kan staan (of je haalt hem gewoon niet los, dat is natuurlijk de meest eenvoudige oplossing!)
  • Het hierboven beschreven druppelstop-bolletje is er bij mij op een gegeven moment afgebroken omdat ik (lomp als altijd) het filterhuis op de grond liet stuiteren. Daar kon hij dus niet zo goed tegen. Jammergenoeg kon het Onderdelenhuis alleen maar een nieuwe kan leveren, en niet een druppelstop of volledig filterhuis. Na een emailtje naar de Inventum klantenservice werd me voor een (verrassend lage) vergoeding een volledig nieuw filterhuis opgestuurd. Geweldige service, dat mag wel even gezegd worden!
  • Meer dan 100 Euro is misschien voor sommigen wat veel voor een koffiezetapparaat, maar hij is het meer dan waard.

Verbeterpunten

Als ik hem zelf ontworpen zou hebben, zou het apparaat waarschijnlijk WWIII overleven maar ook niet te tillen zijn. Gelukkig weten ze bij Inventum beter hoe een koffiezetapparaat te bouwen. Echter, het druppelstop bolletje is wel iets wat mijns inziens voor verbetering vatbaar is. Als ingenieur ben ik altijd op zoek naar zwakke punten, deze komen samen in het druppelstopbolletje. Je kunt nog beter de kan laten vallen dan het filterhuis, en het filterhuis blijft niet rechtop staan op het aanrecht. Zelf zou ik een ronde kraag om het bolletje heen gemaakt hebben, waardoor de onderkant vlak is en het kwetsbare bewegende onderdeel tegelijkertijd geen gevaar loopt.

Buiten mijn opmerking over verbeterpunten bij oneigenlijk gebruik, staat dit apparaat bij normaal gebruik garant voor jaren lang lekkere koffie.


Leave a Reply