Ophangsysteem voor lijsten en schilderijen

This entry was posted by on Saturday, 9 October, 2010 at

Mooi, een eigen woning. Dan moet er natuurlijk ook iets aan de muur. Natuurlijk kun je dan gaan zooien met schroeven (of erger nog, spijkers!)  in de muur. Maar ik houd van flexibiliteit, misschien wil ik over een paar maanden dat schilderij wel ergens anders hangen. En ik ben ook niet zo weg van een grote gatenkaas van je muur maken, daar wordt het ook niet mooier op.Er zijn fantastisch mooie schilderijophangsystemen in de handel, een rails langs de muur of plafond, waar je eenvoudig je lijst aan kan hangen. Kijk, dat is handig! Maar niet als je zo’n 30 meter muur ervan wil voorzien, dan wordt het een vrij prijzige aangelegenheid.

De oplossing is vrij simpel: standaard gordijnrails van de bouwmarkt! Je hangt hem helemaal in de hoek, tegen plafond en muur. Iedere 50cm een klemmetje in het plafond (ik gebruikte een 6mm boor met eenvoudige betonpluggen en schroeven van 40mm). Je gebruikt de ‘runners’ die bij de gordijnrails horen, of de ‘eindstoppen’ (die kunnen iets meer hebben en blijven na aandraaien mooi op hun plek zitten).

Dan kun je je lijst ophangen met visdraad, een touwtje, of met spul wat ervoor in de handel is: doorzichtig snoer waar je een haakje opschroeft. Na wat geknoei met touw ben ik al vrij rap op de laatste oplossing uitgekomen, dat spul werkt prima. Aan het uiteinde zit een blokje wat (afhankelijk van je gordijnrunners) prima blijft zitten. Zo niet, dan haal je een doosje ringetjes (kost ook de wereld niet) en doe je het ringetje om de draad totaan het blokje, dan haal je de draad door het oogje van de runner en voila, ku’jn auto an ophang’n, bij wijze van spreken natuurlijk.

Dan nog de schroeven, die blijf je zien! Daar hebben ze wat op gevonden. Ik heb geen idee hoe die dingen heten maar het zijn plastic dopjes (verkrijgbaar in wit en bruin) die je in de kruiskop van de schroef drukt.

Het eindresultaat:

Schilderij en foto ophangsysteem

En natuurlijk werkt het naast schilderijen en fotolijsten ook voor vlaggen, posters, wandkleden en zelfs voor lampen.

4 Responses to “Ophangsysteem voor lijsten en schilderijen”

  1. Heel mooi!

  2. Josh Molay

    volgens mij scheelt het niet zo veel in prijs tussen ophangrails en gordijnenrails. Gordijnenrails moeten in de plafond, die niet altijd een schroef/plug kan hebben. Ik installeer ophangrails voor klanten van een lijstenmaker, en de materiaal kost €4.50 per strekend meter. Dus, 30m kost €135, voor iets moois, die strak en vlak is met blind bevestiging in de muur.

  3. Ik gebruikte eerst visdraad, en daar dan oogjes aan knopen. Maar dat is nogal een rotklus, dus heb ik bij de bouwmarkt van die “officiele” schilderijophang haakjes gehaald. Dat is een (holle) plastic draad me aan een zijde een stukje metaal aangeklemd, dat blijft hangen als je hem door een gordijnrailshaakje haalt (en anders met een M4 ringetje ertussen). Die draad daar kun je haakjes voor krijgen in verscheidene kalibers. Die worden (zoals dat helaas gewoon is) per twee voor veel teveel geld in een enorme blisterverpakking verkocht. Ik ben nog steeds op zoek naar een shop waar je ze (net als andere ijzerwaren) gewoon per kg kan kopen.

    Anyway, dat zijn haakjes waar je de dikke draad door steekt, en dan zit er een schroefje in wat je aandraait tot het de draad wat platdrukt, en tada, je kan er je schilderij / fotolijst / etc. aan ophangen.

  4. Skidder, goed idee, vraagje: die haakjes, waar koop je die?


Leave a Reply